Cağaloğlu / İSTANBUL
Fatih Gençlik Vakfı Konya Şubesi Tarihi Eserlerin İzini Sürdü
Fatih Gençlik Vakfı Konya Şubesi tarihi eserlerin ve isimlerin izini sürdü. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
Fatih Gençlik Vakfı Konya Şubesi tarihi eserlerin ve isimlerin izini sürdü.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
2 Kasım Cumartesi günü arkadaşlarımızdan bir grup ile Konya’da yaklaşık 4 saat süren bir kültür turu gerçekleştirdik. Alâeddin Camii’nden başlayan ve Sadreddin Konevi Hz. türbesi ile son bulan yürüyüşümüzde güzergâhımız üzerindeki günümüze ulaşmış ve ulaşamamış ecdat yadigârlarının izini sürdük. Alâeddin Camii ve avlusundaki türbe, Alâeddin Tepesi, II. Kılıç Arslan Köşkü, Karatay Medresesi, Ferhuniye Türbesi, Beşarebey Mescidi, Şifahane Mescidi, İnce Minareli Medrese, Zevle Sultan Mescidi, Beyhekim Mescidi, Kazeruni Tekkesi ve Türbesi, Hoca Hasan Mescidi, Sahip Ata (Tahir ile Zühre) Mescidi, Sadreddin Konevi Camii ve Türbesi kültür gezi rotamız üzerinde bulunan ve incelediğimiz eserlerdir. Ayrıca güzergah üzerinde ve yakınınında olup günümüze ulaşamamış tarihi eserleri de zikrettik. Bunlar arasında; Eflatun Mescidi, Alâeddin Camii avlusundaki mezarlık, Alâeddin Darüşşifası ve Maristanı Atik Konya iç ve dış surları, Karamanoğlu İbrahim Bey İmaret Medresesi, Selçuklu medreseleri (Nizamiye, Altunaba, Hatuniye, Seyfiye, Gühertaş, Atabekiyye, Kemaliye, Tacül Vezir), Karamanoğlu dönemi Muiniye Medresesi (Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün bulunduğu yerde), Konya sur kapılarından (Halka Begüş, Ayaz ve Çeşme kapıları), Beyhekim Mescidi’nin Almanya’ya kaçırılan ve Berlin Pergamon Müzesi’nde sergilenen çini mihrabını ve Kadı Hürremsaş Darülhadisi’ni bulundukları mahallerde konuştuk. Bu eserlerden Kazeruni Tekkesi ve Türbesi, İmaret Medresesi ve Muiniye Medresesi Karamanoğlu Beyliği dönemi eseri olup, diğer sayılanlar Selçuklu dönemine ait eserlerdir.
Ayrıca Selçuklu sultanlarından Sultan I. Mesud, II. Kılıç Arslan, Rükneddin Süleymanşah, Şehit I. Gıyâseddin Keyhüsrev, I. İzzeddin Keykâvus ve I. Alâeddin Keykubat’tan, Sadreddini Konevi Hz. ile babası Mecdüddin İshak Hz.’den, Celâleddin Karatay’dan da behsettik. Beyhekim Mescidi’nin bahçesinde Hz. Mevlâna’nın Beyhekim olarak anılan Ekmeleddin Tabip’e yazdığı bir mektubu okuduk. Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi ile İnce Minareli Medrese Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’ni dolaştık. Tarihi eserler üzerinde bulunan kitâbeleri okuduk, eserlerin bânilerini konuştuk. Alâeddin Camii ile Sadreddin Konevi Camii’ni tamir ettiren II. Abdülhamid Han’ı da anmadan geçmedik. Alâeddin Tepesi ile tepenin kuzey ve batı taraflarında gerçekleştirdiğimiz bu senenin ilk kültür turunu ilerleyen haftalarda tekrardan farklı güzergâhlar üzerinde yapmaya devam edeceğiz inşallah. Allah’u Teala bu toprakları İslam yurduna çeviren ecdadımızdan razı olsun.
memleket.com.tr
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN